Tradicions gastronòmiques de Nadal a Catalunya

Durant el Nadal hi ha tres dates especials en què la gastronomia té un protagonisme especial.
Tradicions gastronòmiques de Nadal a Catalunya

Temps de lectura: 2’

El Nadal és una celebració que, a Catalunya, es viu en família i al voltant d'una taula plena de plats tradicionals. En un territori amb tanta varietat de productes de qualitat, no deixa de sorprendre que el consens sobre el menú d'aquestes festes sigui tan gran. Les sopes contundents, els pollastres de corral, les amanides amb verdures de temporada i els torrons no hi poden faltar.

Sopar de Nit de Nadal

A Catalunya, el sopar de la vigília de Nadal és, tradicionalment, molt senzill i moderat. Un brou de pollastre o de peix és el preàmbul perfecte a les tapes fredes que venen després. És moment de degustar els embotits d'Osona, els formatges de muntanya i el paté de la Llacuna, les anxoves i el marisc cuit. Acompanyada de grans llesques de pa de pagès torrades al forn, allioli i olives del país. No hi ha sopar més senzill de preparar, ni més apetitós.

Dinar de Nadal

És tradicional, de primer, començar amb una típica escudella (sopa) de galets i mandonguilles. Després, una safata amb carn d'olla, verdures i cigrons ben cuits. A moltes cases, la celebració continua amb un bon gall negre del Penedès o un capó "Pota Blava" del Prat de Llobregat farcit a la catalana a base de botifarra, cansalada, prunes seques i pinyons. Per postres, neules i torrons fets artesanalment. I tot ben regat amb vins i caves de qualsevol de les cinc denominacions d'origen de les existents actualment a Catalunya. Són imprescindibles per gaudir al màxim de les especialitats ancestrals que ens esperen a taula el dia de Nadal.

Dinar de Sant Esteve

El menjar principal d'aquesta celebració tan catalana demostra un principi que coneixen molts cuiners de tot el món. Els millors plats d'aquesta jornada neixen a partir de les restes reposades dels àpats anteriors. I és que els canelons que se serveixen a totes les cases per Sant Esteve, fets amb la carn sobrant de l'escudella, tenen un sabor deliciós. Molts cuiners afegeixen al farciment unes tòfones del Berguedà, aconseguint que els canelons es converteixin en els estels d'un dinar que continua, tradicionalment, amb un bon peix al forn.

CADENA 100