Quines són les sobres més habituals que deixem al plat?

L'hora del dinar és quan deixem més al plat
Quines són les sobres més habituals que deixem al plat?

Temps de lectura: 2’

Un recent estudi, publicat per la revista Nutrition and Dietetics, ha analitzat els hàbits espanyols respecte a quins aliments es deixen més al plat.
És un estudi pioner, ja que fins ara els estudis s'havien centrat en el malbaratament alimentari d'una manera genèrica i en les quantitats.
Així, per exemple, un estudi de la UE havia constatat que a Europa tirem uns 90 quilos de menjar a l'any per persona. És clar que inclou supermercats i altres.

A Espanya aquesta xifra per llar no era tan alta. En 2018 el Ministeri d'Agricultura calculava que estava en 25 quilos per persona, encara que era una xifra creixent respecte a altres anys. Aquestes dades incloïen els aliments que s'havien tirat per estar en mal estat o caducats.
Aquesta vegada s'ha buscat saber què és el que més deixem els espanyols al plat, quan es fa amb més freqüència i qui són els més malgastadors.

Qui deixa mes sobres:

  • Per sexe : Les dones deixen més sobres que els homes, sobretot les adolescents i adultes.

"És un malbaratament significativament més gran que els homes, d'11,7 grams al dia enfront de 4 grams al dia", explica el doctor Gregorio Varela-Moreiras, president de la Fundació Espanyola de Nutrició i principal autor de l'estudi.

  • Per edat: Els nens entre els 9 i 12 anys són el grup de població que més sobres deixa al plat: més de 20 grams de menjar al dia.

El segueixen els adolescents, de 13 a 17 anys, amb una mitjana de gairebé 13 grams diaris.

Què és el que més queda en el plat:
Pel tipus d'aliment, deixem pràcticament de tot, encara que amb unes diferències molt significatives.

  • El que més sobra:
  1. .Les verdures i hortalisses: 12%
  2. Precuinats: 10%
  3. Cereals i llegums: 10%
  4. Olis i greixos: 10%
  5. Carns: 8%
  • El que menys:
  1. Llet i productes lactis: 3%
  2. Dolços: 2%
  3. Begudes amb alcohol i sense: 2%


L'estudi també constata que hi ha diferències significatives, segons sigui el moment en què prenem els aliments. Així, és al menú de migdia on es produeix la major part del malbaratament. Gairebé un 40% de les sobres són d'aquest moment. En el sopar baixa significativament, amb un 27%, reflex també que no es serveix tant menjar. A l'esmorzar, amb un 11%, i el berenar, amb un 8%, es deixa menys.

Hi ha moltes altres variables significatives. Per exemple, el dia de la setmana suposa un altre factor diferencial. Es generen menys deixalles alimentàries els dissabtes i diumenges, independentment d'on es consumeix. També es constata que generem moltes més sobres quan estem a casa que quan sortim a menjar fora.

CADENA 100