Motius per menjar carxofes

Són saníssimes, plenes de fibra i amb efecte detox
Motius per menjar carxofes

Temps de lectura: 2’

Ja són aquí. Les carxofes, de nom científic Cynara scolymus, ens abandonen a l'estiu per arribar ara amb tot el seu esplendor i sabor. Estan molt bones, es fan servir de mil maneres i, per si això fos poc, tenen propietats per a la salut que les fan altament recomanables.

La carxofa és en realitat la flor, no madura, de la carxofera. La seva forma s'assembla a un conjunt de fulles en forma d'escates, unes superposades de les altres. I tot i que hi ha milers de varietats, poques d'elles es conreen. Aquesta verdura tendeix a ser de color verd a la majoria dels casos, encara que també n'hi ha de color violeta.

La primera característica d'aquest verdura és el seu alt contingut en cinarina, una substància que protegeix el fetge i estimula la secreció biliar. Però té moltes més: redueix el colesterol, és diürètica, rica en fibra i poc calòrica. La llista de propietats continua: el seu consum aporta calci i fòsfor, vitamines B1, C, B3, B5 i B6. Per si tot això fos poc, és saciant i afavoreix el trànsit intestinal, prevenint el restrenyiment.

La història de la carxofa és llarga. La conreaven fa milers d'anys els grecs i els romans. I ha arribat als nostres dies tal com la coneixem després de diverses seleccions realitzades durant l'Edat Mitjana.

Entre els països amb major producció de carxofes al món es troba Espanya. Concretament les zones de Múrcia i Comunitat Valenciana són les que més carxofes cultiven. Dins del nostre territori es conreen i produeixen més de 30% de les carxofes del món, sent el segon país més productor d'aquest producte. Per sobre només està Itàlia, encara que França i les zones del nord d'Àfrica també són llocs en els quals la carxofa es produeix en grans quantitats. En definitiva, els països de la conca de la Mediterrània són els que més ho conreen.

Com menjar-? Es pot consumir cuita, rostida, fregida o fins i tot crua. I els plats als que aporta el seu gust i el seu color són infinits: en minestra, guisades, saltades i, darrerament molt de moda, a la planxa. Pel que fa a la presentació, l'ideal és comprar-la crua, però també es troba en conserva i s'adapta molt bé a la congelació, conservant les seves propietats organolèptiques.

CADENA 100