Mites de l'enciam

Científics de l'Hospital Vall d'Hebron han descobert alguns
Mites de l'enciam

Temps de lectura: 1’

Una de les llegendes negres que s'associen a l'enciam és que produeix retenció de líquids i, fins i tot, que si es menja en excés, engreixa. Res d'això. El que pot ajudar a retenir líquids és, entre altres raons, que se li'n vagi la mà amb el saler en amanir. O en tirar salsa. Hi ha polvoritzadors d'oli que permeten ruixar la seva amanida, escampant bé el gust, però sense excedir-se en la quantitat. Un secret de xef: posa la vinagreta el primer, just a la base del recipient. Evitarà menjar-se'l en els primers mossos i evitarà que el pes de la salsa acabi per aixafar les fulles més delicades.

Algunes persones es queixen que l'enciam els produeix gasos. I ràpidament li tiren la culpa el procés de fermentació intestinal. Sembla, però, que el nivell de gas produït és similar al de quan es menja un filet. Científics espanyols de l'Hospital Vall d'Hebron ho atribueixen a un descens del diafragma, que és el que provoca aquesta distensió abdominal. Més que eliminar o restringir l'enciam de la dieta, aposten per treballar a corregir aquesta resposta somàtica.

En l'hamburguesa, sempre sota
Si alguna cosa que caracteritza a l'enciam és la seva textura cruixent, per això funciona tan bé en les amanides. A més, és bastant impermeable, el que la converteix també en un element gairebé indispensable a l'hamburguesa. No ho dubtis: posa-sempre sota la carn. I si estàs fart de mastegar, prova de fer gaspatxo d'enciam, amb cogombre, pernil picat i iogurt grec, o crema temperada d'enciams amb cebes ofegades.

CADENA 100