La millor manera d'organitzar la nevera de dalt a baix

T'expliquem quina és la millor manera d'emmagatzemar aliments a la nevera per evitar intoxicacions alimentàries i gaudir del menjar sense riscos.
La millor manera d'organitzar la nevera de dalt a baix

Temps de lectura: 3’

Ordenar el nostre estimat frigorífic es pot convertir en una autèntica odissea si no comptem amb unes nocions mínimes de seguretat alimentària. El més probable és que diàriament emmagatzemem aliments sense cap mena de criteri, i tampoc remordiment. Però el perill aguaita a cada cantonada: els microorganismes patògens estan esperant qualsevol badada per fer de les seves.

Un ou trencat o una safata de pollastre descongelat es poden convertir en el teu pitjor malson si no mantens uns mínims d'higiene i ordre a la nevera. T'expliquem quina és la millor manera d'emmagatzemar aliments a la nevera per evitar intoxicacions alimentàries i gaudir del menjar sense riscos.

La porta del frigorífic

La primera ubicació que trobem en obrir la nevera és la mateixa porta. Precisament, a la porta del frigorífic es comet un dels més grans atemptats contra la seguretat alimentària: l'emmagatzematge dels ous.

L'ou és un aliment microbiològicament molt actiu, i com a tal pot presentar de forma natural Salmonel·la a la seva closca. Salmonel·la és un bacteri patogen responsable de molts casos de gastroenteritis a tot el món, que pot causar més complicacions en nens i ancians.

En aquest sentit, no és convenient ubicar els ous a la porta del frigorífic, ja que són molt sensibles als canvis de temperatura. La porta del frigorífic és la zona més exposada a aquesta variació de temperatura, per la qual cosa hem de guardar-hi aquells productes no peribles com salses, begudes i melmelades. Evita guardar aquí ous, llet i altres processats sensibles com gaspatxo i salmorejo.

Primer prestatge del frigorífic

Al contrari del que moltes persones creuen, els lactis i els ous no tenen per què anar prioritàriament a la primera prestatgeria del frigorífic. Aquesta ubicació és idònia per a aquells productes oberts i sobres de menjar, que necessiten un ràpid consum. D'aquesta manera sempre tindrem més a mà els productes que aguantaran menys temps en bones condicions.

Igualment, és interessant ubicar aquells aliments propers a consumir a les posicions davanteres, relegant aquells productes amb més vida útil a les parts del darrere del frigorífic. Aquest consell és vàlid per a qualsevol prestatge del frigorífic, i també del nostre rebost. D'aquesta manera disminuïm notablement el malbaratament d'aliments.

Prestatges intermedis

Aquesta ubicació és idònia per als lactis, embotits i ous, així com plats precuinats. D'aquesta manera, aquí és on hem de guardar els iogurts, quefir, formatges, llonganissa, mortadel·la i ous frescos, entre altres aliments pertanyents a aquestes categories.

Aquestes zones són ideals pel que fa a la conservació, ja que mantenen una temperatura freda adequada per als aliments d'origen animal. D'altra banda, és interessant que no ajuntem excessivament els aliments. És a dir, cal deixar espai suficient entre els envasos perquè el fred pugui circular i refredar adequadament els aliments.

Darrer prestatge del frigorífic

Aquí es recomana ubicar aquells aliments a descongelar, com carns i peixos. Precisament, aquests aliments també s'han de vigilar estretament, ja que poden contenir patògens de manera natural. Aquí resideix la importància d'emmagatzemar-los de forma hermètica i separada de la resta de matèries primeres, per evitar contaminacions creuades. Els sucs que deixen anar carn i peix congelat sovint poden tacar altres envasos i aliments del frigorífic, per això s'aconsella utilitzar part més baixa del frigorífic per al seu emmagatzematge.

Calaix de fruites, verdures i hortalisses

El seu propi nom ho indica, aquí hem d'emmagatzemar aquells vegetals frescos que es fan malbé fàcilment com albergínia, carabassó, pastanaga, bròquil, enciam i un llarg etcètera d'aliments saludables. I què hi ha de les fruites? Mereixen menció a part, ja que no sempre necessiten anar al frigorífic: algunes fruites no necessiten fred per a la seva conservació.

De fet, és preferible que romangui lluny del fred per millorar les seves propietats organolèptiques i vida útil. Són les fruites climatèriques, aquelles que continuen madurant una vegada recol·lectades de l'arbre: per exemple plàtans, peres, pomes, tomàquets i alvocats. Si estan molt madures podem guardar-les a la nevera per esgotar els seus últims instants de vida, però no és convenient fer-ho, ja que perden sabor amb el fred. A més, és convenient guardar-les lluny de les fruites no climatèriques, les que no maduren un cop les tallem de l'arbre: taronges, maduixes, prunes, raïm o pinya.

D'altra banda, vegetals com les patates, cebes i alls han de guardar-se sempre fora del frigorífic. Si és possible, en llocs foscos, frescos i ben ventilats per afavorir-ne la conservació. També de forma separada: no és recomanable barrejar patates i cebes al mateix habitacle, ja que la seva conservació es pot veure minvada. Concretament, la humitat de la patata pot disminuir la vida útil de les cebes, afavorint la proliferació de microorganismes com la floridura.

CADENA 100