El millor gelat artesà del país es fa a Barcelona

Albert Roca, xef de la pastisseria Sant Croi, s'ha alçat amb la victòria amb tres elaboracions de gelat vegà inspirades en un clàssic del cinema.
El millor gelat artesà del país es fa a Barcelona

Temps de lectura: 2’

Un gelat de Barcelona s'ha alçat amb el títol del millor gelat artesà d'Espanya 2022. Es tracta d'una creació del xef Albert Roca que inclou tres elaboracions diferents, totes receptes de gelat vegà. Els seus productes, que abasten tan gelats com diversos tipus de pastissos i xocolates, poden tastar-se a la pastisseria Sant Croi, que compta amb un establiment ubicat al número 56 del carrer de Bassegoda i un altre al 91 del carrer de Pàdua.

El concurs estatal del qual aquest gelat barceloní ha sortit victoriós transcorre durant tres dies en què els participants han de dur a terme la presentació de les seves tres propostes. És per això que la candidatura requereix un munt d'assajos previs. De fet, Albert Roca va tenir un procés d'entrenament diari que es va prolongar durant els sis mesos previs a la cita.

El concepte que ha donat lloc a la seva presentació està inspirat en Viatge a la Lluna, de Georges Mélliès, l'emblemàtica adaptació cinematogràfica de la novel·la de Julio Verne. Escollida ja fa dos anys, aquesta temàtica és un homenatge del xef a la seva passió. Format també com a tècnic audiovisual, Albert Roca va voler plasmar amb la seva recepta l'herència gastronòmica del cinema. Aquesta part del projecte s'ha complementat al concurs amb material gràfic desenvolupat per un dissenyador i amics del xef.

Tot i això, el seu èxit va més enllà del treball conceptual. El repte de mantenir el sabor i la textura del gelat tradicional sense utilitzar cap mena de derivat lacti va complicar considerablement el procés de creació. Però és innegable que el temps dedicat a aquest treball d'innovació ha donat els seus fruits. De fet, aquest no és el primer reconeixement rebut per Albert Roca, que els anys 2009 i 2018 va guanyar el concurs al millor croissant artesà de mantega.

El seu compromís amb el producte es materialitza també en les matèries primeres usades, totes de proximitat, entre les quals destaca l'ametlla torrada. La primera de les tres propostes és un pastís de whisky acompanyat de sorbet de coco i gelats de xocolata i ametlla sobre una base de pa de pessic amb textura de magdalena. La segona, lluny de quedar-se enrere, és tota una oda a la copa gelada del pijama clàssic, reinventada amb préssec, te blanc i mascarpone. Finalment, la tercera consisteix en un crocant de mànec amb interior d'ametlla i té de roses.

CADENA 100