Melmelades casolanes molt estiuenques: fàcils, sorprenents i sense sucre afegit

És cert que no són melmelades que et duraran setmanes obertes a la nevera.
Melmelades casolanes molt estiuenques: fàcils, sorprenents i sense sucre afegit

Temps de lectura: 2’

T'agrada la melmelada, però no en prens perquè porta molt sucre? Doncs et porto una bona notícia, hi ha moltes maneres de fer-les sense sucre.

Melmelades i confitures fàcils, originals i sense sucre

Aquí et proposem fer-ho sense recórrer sistemàticament a edulcorants. Incloem-ne alguns, com estevia o eritritol, però també et mostrem com endolcir les teves melmelades d'altres formes, amb concentrat de poma, amb fruita monjo o amb xarop de dàtils, per exemple.

És cert que no són melmelades que et duraran setmanes obertes a la nevera. Cal consumir-les en pocs dies. Però són melmelades casolanes on tu controles els ingredients i t'ofereixen una alternativa deliciosa a les melmelades amb sucre.

A més, tenen sabors molt originals i sorprenents: de gerds amb chia, d'albercoc amb gingebre i espècies, de tomàquet i alfàbrega o fins i tot de carbassó, de pebrot amb la canyella o d'albergínia i mel.

El millor? Que són facilíssimes de fer.

  • Melmelada de gerds i chía

Temps de preparació 10 minuts

Ingredients

  • 300 g Gerds frescos o congelats
  • 25 g Llavors de chía
  • 50 ml Aigua
  • 2 cda Pasta de dàtils, compota de poma... (opcional)


Elaboració pas a pas

En un cassó, escalfeu a foc mitjà-sota els gerds i l'aigua. A mesura que va agafant temperatura la barreja, aixafa els fruits amb una forquilla o utensili similar perquè la fruita deixi anar el seu suc i es desfaci. Per escurçar temps es pot escalfar al microones durant 1-2 min en comptes de fer servir el foc.

Ajustar dolçor al gust amb pasta de dàtils, compota de poma o qualsevol altra pasta de fruites dolces (opcional).

Afegir les llavors de chía i remenar per evitar que s'enganxin entre si. Traspassar un recipient.

Deixar en repòs almenys 1-2 hores perquè la chía s'hidrati i gelifiqui la melmelada.

  • Melmelada d'albercocs (o d'orellanes)

Renta els albercocs, obre'ls a la meitat amb l'ajuda d'un ganivet i retira'ls l'os (no cal retirar-los la pell).

Macera la fruita i amb l'eritritol almenys 8 hores (en el meu cas va ser tota la nit) tapat al frigorífic.

Passa tota la preparació a una olla, afegeix la vainilla al teu gust i porta-ho al foc perquè arrenqui el bull. Un cop hagi bullit baixa el foc (en el meu cas al número 4 sobre 10) i deixa-ho cuinar remenant de tant en tant uns 45-50 minuts. A mi m'agrada que tingui un aspecte rústic, no acostumo a triturar-la, m'agrada sentir els trossos d'albercoc.

Prepara uns pots de conserva que estiguin molt nets (jo sempre faig servir pots nous per a les conserves, els frecs en aigua calenta i els assec molt bé).

Bolca tota la melmelada acabada de bullir dins dels pots fins a dalt, tanca'ls molt bé. Deixa'ls fins que estiguin completament temperats.

S'haurà creat buit dins del pot i es podrà conservar sense problema durant mesos al rebost.

Etiqueta els teus pots de conserva amb la data en què els vas fer i indicant que són.


CADENA 100