Melmelades casolanes molt estiuenques: fàcils, sorprenents i sense sucre afegit
Temps de lectura: 2’
T'agrada la melmelada, però no en prens perquè porta molt sucre? Doncs et porto una bona notícia, hi ha moltes maneres de fer-les sense sucre.
Melmelades i confitures fàcils, originals i sense sucre
Aquí et proposem fer-ho sense recórrer sistemàticament a edulcorants. Incloem-ne alguns, com estevia o eritritol, però també et mostrem com endolcir les teves melmelades d'altres formes, amb concentrat de poma, amb fruita monjo o amb xarop de dàtils, per exemple.
És cert que no són melmelades que et duraran setmanes obertes a la nevera. Cal consumir-les en pocs dies. Però són melmelades casolanes on tu controles els ingredients i t'ofereixen una alternativa deliciosa a les melmelades amb sucre.
A més, tenen sabors molt originals i sorprenents: de gerds amb chia, d'albercoc amb gingebre i espècies, de tomàquet i alfàbrega o fins i tot de carbassó, de pebrot amb la canyella o d'albergínia i mel.
El millor? Que són facilíssimes de fer.
- Melmelada de gerds i chía
Temps de preparació 10 minuts
Ingredients
- 300 g Gerds frescos o congelats
- 25 g Llavors de chía
- 50 ml Aigua
- 2 cda Pasta de dàtils, compota de poma... (opcional)
Elaboració pas a pas
En un cassó, escalfeu a foc mitjà-sota els gerds i l'aigua. A mesura que va agafant temperatura la barreja, aixafa els fruits amb una forquilla o utensili similar perquè la fruita deixi anar el seu suc i es desfaci. Per escurçar temps es pot escalfar al microones durant 1-2 min en comptes de fer servir el foc.
Ajustar dolçor al gust amb pasta de dàtils, compota de poma o qualsevol altra pasta de fruites dolces (opcional).
Afegir les llavors de chía i remenar per evitar que s'enganxin entre si. Traspassar un recipient.
Deixar en repòs almenys 1-2 hores perquè la chía s'hidrati i gelifiqui la melmelada.
- Melmelada d'albercocs (o d'orellanes)
Renta els albercocs, obre'ls a la meitat amb l'ajuda d'un ganivet i retira'ls l'os (no cal retirar-los la pell).
Macera la fruita i amb l'eritritol almenys 8 hores (en el meu cas va ser tota la nit) tapat al frigorífic.
Passa tota la preparació a una olla, afegeix la vainilla al teu gust i porta-ho al foc perquè arrenqui el bull. Un cop hagi bullit baixa el foc (en el meu cas al número 4 sobre 10) i deixa-ho cuinar remenant de tant en tant uns 45-50 minuts. A mi m'agrada que tingui un aspecte rústic, no acostumo a triturar-la, m'agrada sentir els trossos d'albercoc.
Prepara uns pots de conserva que estiguin molt nets (jo sempre faig servir pots nous per a les conserves, els frecs en aigua calenta i els assec molt bé).
Bolca tota la melmelada acabada de bullir dins dels pots fins a dalt, tanca'ls molt bé. Deixa'ls fins que estiguin completament temperats.
S'haurà creat buit dins del pot i es podrà conservar sense problema durant mesos al rebost.
Etiqueta els teus pots de conserva amb la data en què els vas fer i indicant que són.