Les Festes Majors que no et pots perdre aquest estiu

Hem seleccionat les Festes Majors i esdeveniments d'estiu més divertits i atractius per a gaudir aquestes vacances
ctv-zhv-pexels-wendywei-1190298

Temps de lectura: 3’

Les festes majors a casa nostra tenen totes uns trets similars: el foc, la pirotècnia, falles, dinars i/o sopars populars, els balls i els concerts. Cada celebració té la seva pròpia història i característiques úniques: algunes estan destacades per les seves representacions visuals, unes altres per la seva continuïtat i algunes altres per la seva gran popularitat. Totes tenen el seu tret singular que les fa úniques, i si no el tenen, són la festa del nostre poble o ciutat i les gaudim d'allò més.

Us presentem un conjunt de propostes de festes majors, tant antigues com noves, religioses i paganes, que no podeu deixar passar aquest estiu.


Festa major Pirates i Premianencs - del 9 al 14 de juliol a Premià de Mar (Maresme)

La celebració de la Festa Major de Premià de Mar transporta als visitants als segles XVI-XVIII per a recordar el temps en què els pirates van assaltar les costes mediterrànies. Durant la celebració, la ciutat es transforma en un camp de batalla entre pirates que pretenen envair el territori i els habitants de Premià que la protegeixen. La ciutat està repleta d'esdeveniments pirates, així com de tradicionals com el correfoc, el ball de Festa Major, el ball Tronera o els balls populars.


Les Santes de Mataró - del 19 al 29 de juliol a Mataró (Maresme)

A Mataró, la festa major sempre se celebra el mes de juliol. Durant cinc dies, la ciutat celebra amb alegria amb focs artificials, música i molta bogeria. Destaca la Nit Boja i les matinés, que coincideixen amb la festivitat dels Sants. També l'animada activitat del despertar i l'Anem a Tancar, l 'Última desfilada de les comparses. Les festes se celebren en reconeixement a les santes patrones de la ciutat: Santa Juliana i Santa Semproniana. Des de l'any 2010 han estat reconegudes com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional.


Baixada de falles de Taüll – 19 de juliol (Taüll)

Durant la festa major de Taüll, la muntanya es transforma en un riu de foc durant la nit, moment en el qual es mostra un espectacle visual molt especial. Els habitants de Taüll, a la Vall de Boí, pugen al Faro, un indret situat en la part superior de la muntanya. Aquesta festa tradicional gira entorn d'una fogata amb un ritual de veneració al foc i la seva creu, que portarà a la purificació a la comunitat i bones collites, segons la tradició.


El Misteri de la Selva -14 i 15 d'agost a La Selva del Camp (Baix Camp)

Els dies 14 i 15 d'agost, més de cent veïns i veïnes de la Selva del Camp representen el drama sagrat més antic d'Europa en llengua romànica: la representació del misteri de Madona Santa María, amb la seva vida, mort, sepultura i resurrecció abans de la glòria celestial. La representació transporta a l'audiència a l'Edad Mitja amb el vocabulari trobador, les cançons i una escenografia pròpia del segle XIV. En la representació, que s'ha prolongat sense interrupció des de 1980, també es reserva un espai per als dimonis i els jueus, amb un paper destinat a restablir el dramatisme.


Aquelarre - del 30 d'agost a l'1 de setembre a Cervera (La Segarra)

L'Aquelarre de Cervera és la celebració del foc, la música i les bruixes de les Terres de Ponent, una mostra de cultura popular que té lloc a la ciutat de Cervera cada últim dissabte d'agost. Aquesta celebració es va crear el 1978 amb l'objectiu de rescatar i redescobrir el famós camí de les Bruixes de la ciutat.

L'esdeveniment inclou una desfilada amb bruixes, diables, dracs, corbs i per descomptat el Mascle Cabró, entre altres monstres que passen pels carrers principals de Cervera. L'Aquelarret és la versió infantil de la festa que es duu a terme l'últim cap de setmana d'agost.

CADENA 100