Se celebra a Benicarló, Amposta i al Prat

Les festes de la carxofa

Temps de lectura: 1’

Som en plena temporada de carxofes i en les pròximes setmanes se celebraran les tres grans festes catalanes dedicades a aquest producte local. La de Benicarló tindrà lloc a finals de gener, la d’Amposta a finals de febrer i La Carxofada del Prat, que no té dates confirmades, normalment se celebra a l’abril. Per anar fent boca, us n’expliquem algunes curiositats.

Amb la carxofa del Prat, per exemple, es fa paté i cervesa. Amb la carxofa de l’Ebre es prepara una versió alternativa dels emblemàtics pastissets de Tortosa, tradicionalment fets amb cabell d’àngel. De les llavors de la carxofera se n’extreu un oli que es comercialitza i cada cop està més de moda fer hummus i croquetes de carxofa. També hi ha productes farmacèutics i cosmètics basats en la carxofa i hi ha diversos projectes científics que estan investigant el potencial d’aquesta verdura com a biocombustible.

Per saber si una carxofa és bona, ens hem de fixar que sigui ben compacta, que pesi força en proporció a la seva mida i que xerriqui quan la pressionem amb la mà. Com que la carxofa és una flor, es fa malbé de seguida i per tant, quan es compra, cal menjar-la com més aviat millor. Si la tallem per preparar algun plat, es pot fregar amb suc de llimona perquè no s’ennegreixi mentre espera a ser cuinada. Alguns cuiners, però, alerten que aquest truc pot donar-li un punt àcid i proposen posar-la en un bol amb aigua i julivert.

CADENA 100