Guia de bones pràctiques amb recomanacions per a tot el sector comercial

Tots els treballadors es realitzaran un control diari de la temperatura
Guia de bones pràctiques, en el qual recull diferents recomanacions per a tot el sector comercial

Temps de lectura: 2’

El Govern ultima els detalls de l'obertura dels comerços, malgrat que fins al moment ha evitat posar sobre la taula dates concretes. En els últims dies ha remès a patronals, associacions de comerciants i sindicats l'esborrany d'una guia de bones pràctiques, en el qual recull diferents recomanacions per a tot el sector comercial. Les recomanacions i instruccions del Ministeri de Sanitat que atenen les especificitats del sector comercial són les següents:

  • La distància recomanada venedor-client i entre clients serà d'almenys 1 metre amb elements de protecció o barreres, o de 2 metres sense aquests elements, tant en el procés de compra com en les cues d'atenció i de pagament.
  • Tots els treballadors es realitzaran un control diari de la temperatura abans de sortir del seu habitatge. Si tenen més de 37,5 graus, no aniran a la botiga i cridaran al contacte mèdic habilitat per la companyia.No obstant això, abans d'entrar en el lloc de treball (i si així ho vol l'empresa) el personal propi i aliè podrà ser sotmès a un control previ sanitari, mantenint les distàncies de seguretat i sense registrar les dades.
  • Se'ls proporcionarà una màscara havent de seguir les instruccions del servei mèdic.En el cas de l'ús de les màscares, el Govern insisteix que s'utilitzaran només quan no pugui garantir-se la distància mínima de seguretat entre el personal (aproximadament dos metres).Si hi ha dificultats de subministrament, es podran utilitzar màscares el tipus de les quals correspongui a les indicacions de l'autoritat sanitària
  • En els casos en què la distància mínima no pugui respectar-se, els empleats portaran guants de protecció i roba de treball de màniga llarga.
  • Sempre que sigui possible, s'ha d'establir un sistema de treball en torns, amb rotació d'empleats "per a minimitzar riscos" (jornades partides, manteniment, etc.),
  • En el cas de l'alimentació, si el producte d'alimentació es troba exposat directament al client sense envasar, s'haurà de protegir en vitrines, plàstic, cristall, metacrilat o qualsevol altre material que garanteixi la seva higiene.
  • En el cas de productes de la pesca o de fruites i verdures i hortalisses podrà establir-se una distància de seguretat entre el client i els productes adaptada a la grandària de l'establiment.
  • En el sector tèxtil, els establiments comercials que disposin d'emprovadors hauran de valorar "el tancament temporal dels mateixos o la seva obertura parcial (alternant un obert amb un tancat)! i procedint a la seva neteja després de cada ús.
  • Les peces que hagin estat objecte de prova, hauran de ser desinfectades o posades en quarantena, durant 48 hores, recollint i manipulant aquestes amb guants d'un sol ús.
  • En el cas de les joieries, si es realitzen proves d'articles, el venedor haurà d'usar màscara i guants i el client amb màscara i guant llarg o coberta de plàstic (per exemple, film) d'un sol ús que cobreixi la part necessària del cos depenent d'on es provi l'anell o rellotge.

Amb tot, l'esborrany serà aprovat de manera definitiva en els pròxims dies perquè, quan el Govern faci públiques les dates de les obertures, els comerços puguin tenir llistes les seves instal·lacions.

CADENA 100