Són eficaços els purificadors d'aire?

Aquests aparells ajuden a eliminar virus i bacteris, però no poden substituir la ventilació natural
Són eficaços els purificadors d'aire?

Temps de lectura: 2’

  • Què és un purificador d'aire?

El purificador d'aire és un aparell que filtra l'aire i reté els virus, els bacteris i els fongs, i fa que no es puguin encomanar. Està indicat per a llocs amb poca ventilació o gens, però en cap cas pot substituir totes les altres mesures per evitar contagis, és a dir, la ventilació natural, les mascaretes, la distància física i l'ús d'hidrogels.

Tot i que està comprovat que la ventilació natural és la mesura prioritària. El purificador pot ser una mesura addicional o quan no hi ha possibilitat de ventilar un espai. Els investigadors recomanen seguir uns paràmetres perquè sigui efectiu.

Hi ha desenes de marques d'aquests dispositius i algunes han patentat tecnologia pròpia. Les vendes van créixer a partir de l'estiu, entre juliol i setembre, quan diversos estudis van confirmar que el virus es transmet per l'aire, a través de l'aerosol, i sobretot s'han incrementat amb l'inici del curs escolar. S'esperen que les vendes encara creixin més.

  • Què ha de tenir un purificador per funcionar bé?

Aquests aparells poden funcionar amb filtres o altres tecnologies més avançades, i el preu oscil·la, segons el sistema que utilitzin, entre els 80 i els 1.000 euros. El filtre més habitual i assequible és l'anomenat HEPA, reté un 99,9% dels patògens. A més, hi ha purificadors amb càmeres de germinicides o llum ultraviolada, però no es recomana els que generen ozó perquè poden tenir efectes perjudicials per a la salut.

També importa la mida de l'espai on estarà ubicat el dispositiu, el volum de persones que hi ha a la sala i els cicles de reciclatge d'aire. Es considera eficaç si filtra 12 o 14 litres per segon i persona.

Moltes escoles han començat a instal·lar aquests aparells. Per això, el CSIC ha fet una guia que permet calcular aquests paràmetres per fer la tria correcta.

CADENA 100