Un d'ells...l'oli d'oliva verge extra

Els efectes saludables de la dieta mediterrània

Temps de lectura: 1’

Cuinar les hortalisses del sofregit amb oli d'oliva verge afavoreix l'absorció i l'alliberament dels compostos bio actius dels seus ingredients tradicionals (all, ceba i tomàquet), segons un treball realitzat per un equip d'investigadors de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'alimentació de la Universitat de Barcelona (UB).

L'estudi, permet aprofundir en els mecanismes pels quals la gastronomia podria tenir un paper rellevant en els efectes saludables de la dieta mediterrània. Els resultats es publiquen a la revista científica Molècules.

La dieta mediterrània, caracteritzada per un alt consum de fitoquímics procedents d'hortalisses (verdures), fruites i llegums, s'ha correlacionat amb millores en la salut cardiovascular i metabòlica.

No obstant això, els efectes en la salut d'aquesta dieta han estat difícils de reproduir en poblacions no mediterrànies. Possiblement, segons els investigadors, a causa de diferències en les pràctiques de cuina. Per això, actualment tracten d'avaluar si la gastronomia mediterrània pot comportar beneficis per a la salut, no només pels aliments que es consumeixen, sinó també per com es cuinen.
El sofregit, component clau de la dieta mediterrània

En aquest context, l'objectiu va ser avaluar l'efecte de l'oli d'oliva verge extra en els compostos bio actius del tomàquet, la ceba i l'all, ingredients tradicionalment utilitzats en l'elaboració del sofregit, una de les tècniques culinàries clau en la dieta mediterrània.

CADENA 100