Demostrat: Les plantes “criden”

S'enregistren per primer cop ultrasons emesos quan les plantes se senten amenaçades
Demostrat: Les plantes “criden”

Temps de lectura: 1’

Investigadors israelians han enregistrat per primer cop els ultrasons que emeten les plantes en determinades situaciones “d'emergència”. I és que les plantes xisclen quan estan estressades o amenaçades. I aquests sons no els perceben els humans, però sí que arriben a altres plantes i a alguns animals.L'estudi l'ha fet un equip d'investigadors de la Universitat de Tel Aviv, a Israel, dirigit per Itzhak Khait.L'estudi encara no ha estat acceptat i publicat en cap revista, però ja es pot trobar a internet en versió sense revisar.

Els autors van situar micròfons a deu centímetres de plantes de tomàquet i de tabac. Van enregistrar sons a una freqüència inaudible per als humans, però que poden percebre molts mamífers i insectes. Van comprovar que aquests animals poden detectar els ultrasons a distàncies de fins a cinc metres. Els investigadors també suggereixen que poden ser percebuts per altres plantes. Els científics van fer servir un sistema d'intel·ligència artificial per separar els sons de les plantes dels que podien ser produïts pel vent o altres fonts a l'hivernacle on van fer les gravacions. També van deduir si els sons de les plantes es produïen arran d'una situació d'estrès hídric, per manca d'aigua, o perquè rebien talls. Van comprovar que els "xiscles" de la planta del tabac són més forts quan els manca aigua que quan se'ls fan talls.

El possible mecanisme d'emissió de sons seria la cavitació, procés en què es formen i exploten bombolles d'aire en el xilema, el conducte per on les plantes vasculars transporten la saba des de l'arrel.Pels autors, això canvia la visió d'un món vegetal que no emet sons. "Aquestes troballes poden alterar la manera de pensar el regne vegetal, que fins ara ha estat considerat gairebé silenciós."

CADENA 100