Curiositats de la mona de Pasqua
Si vols saber quins són els orígens d'aquesta tradició tan dolça, t'expliquem algunes curiositats sobre la Mona de Pasqua que potser no coneixies.
Temps de lectura: 1’
La Setmana Santa és una festa que uneix moltes famílies per celebrar la mona, una tradició on padrins i padrines regalen aquests pastissos amb ous de xocolata als seus fillols. Si vols saber quins són els orígens d'aquesta tradició tan dolça, t'expliquem algunes curiositats sobre la Mona de Pasqua que potser no coneixies.
- Es creu que l'origen d'aquest dolç es podria remuntar fins al segle XV, encara que les primeres fonts que tenim sobre la mona de Pasqua són del segle XVIII.
- Hi havia un límit d'ous que podien portar les mones: un per cada any que tenia el fillol, i fins a 12, que era l'edat en què tradicionalment es feia la confirmació i els nens deixaven de rebre mona.
- Encara que ara estiguem familiaritzats amb les mones de xocolata tradicionalment no eren així: els ous solien ser ous durs, no tenien xocolata i estaven fetes de brioix.
- Les mones més modernes han anat evolucionant, des d'un ou al centre d'un brioix fins a les decoracions més ornamentades, gairebé sempre de cort infantil amb els personatges de ficció de moda com a protagonistes.
- Encara que ens encanta el sabor del dolç, la mona no ha de ser-ho. També se li pot donar un toc salat, en moltes famílies, per exemple, s'acompanya amb llonganisses.
- La mona no se celebra només a les zones de parla catalana, sinó que també és tradicional d'altres regions i països. Per exemple, a Múrcia se l'anomena tonya.
- Per què ous? Hi ha diverses explicacions, la primera és que els ous estaven associats amb la primavera i amb la fertilitat, la segona, que com durant l'edat mitjana es va prohibir menjar ous durant la Quaresma, el final se celebrava menjant els aliments que havien estat vetats.