Consells per conservar i preparar bolets

L'aliment estrella de la tardor té els seus secrets: tant per conservar-les com per preparar-les i treure'n el màxim partit
Consells per conservar i preparar bolets

Temps de lectura: 2’

La tardor és temporada de bolets. Encara que podem trobar bolets cultivats durant tot l'any, és ara quan apareixen un munt de varietats en el mercat. Porcini, bolets d'ostra, múrgoles, shiitake fresques, maitake, trompetes, rossinyols o rovellons, chanterelle ...
Hi ha una bona varietat de fongs comestibles que podem aprofitar en aquesta època per qualsevol dels nostres plats de tardor, on ressalten tant per les seves textures com pels seus sabors.

  • Saps com guardar-los i fer-los servir correctament?

A l'hora de comprar bolets i xampinyons tria sempre aquells que tinguin molt bon aspecte, que es vegin frescos, durs i sense taques fosques, cops, trencaments o "bava" (una capa fina de líquid viscós que els surt quan es comencen a posar dolents). Per evitar que es posin dolents ràpidament, tant xampinyons com bolets, cal mantenir-los secs i frescos.

Les safates amb film en què solen venir no és la millor manera de conservar-los. És molt millor que els treguis i els fiquis en una bossa de paper o els emboliquis amb paper per aliments. D'aquesta manera estaran lleugerament ventilats i el paper absorbirà l'excés d'humitat que pugui haver-hi (amb film tendeix a condensar).

No els rentis abans de guardar-los, deixa'ls tal qual. Com menys humitat aportem menys probabilitat que es posin dolents. Fins i tot, encara es ressequin una mica després, estaran bé per cuinar.

Procura també posar-los lluny de verdures, hortalisses i altres aliments que tinguin olors fortes, perquè poden absorbir aquests aromes (per exemple, el de les cebes).

  • Com cuinar els bolets

Quan vagis a fer servir bolets i xampinyons frescos, primer talla i rebutja la part inferior del peu, i renta-bé. Que l'estructura interior dels fongs sigui esponjosa, no els converteix en una esponja i per seguretat alimentària necessitem rentar bé tots els aliments que vagis a menjar, també els bolets. Treure'm no només restes de terra, sinó bacteris i fongs que poden donar-nos problemes gastrointestinals. Un cop nets pots assecar-los amb paper de cuina abans de tallar-les i utilitzar-les.

CADENA 100