Aquestes són les app que no has d'instal·lar al teu mòbil

Els programes maliciosos o malware poden robar les nostres dades bancàries o utilitzar el nostre dispositiu mòbil
Aquestes són les app que no has d'instal·lar al teu mòbil

Temps de lectura: 2’

Les aplicacions mòbils són una porta per la qual els hackers informàtics malintencionats poden entrar en el nostre dispositiu i introduir programes maliciosos de diferents tipus. Alguns estan dissenyats per robar dades, altres per fer xantatge als usuaris i n'hi ha que, encara que no suposin un perill per a la seva seguretat, estan destinats a utilitzar els mòbils per estafar les companyies. Encara que vulguem protegir-nos d'aquests perills, moltes vegades el malware o programa maliciós ve ocult dins d'aplicacions que es presenten com a útils per a l'usuari.

Algunes webs permeten revisar les incidències registrades per a determinades aplicacions. La pàgina de la National Vulnerability Database, (Base de Dades de Vulnerabilitat) o el web Common Vulnerabilities and Exposures (Vulnerabilitats i Exposicions Comuns), ambdues del Departament de Seguretat Nacional dels EUA, permeten consultar si les aplicacions que ens interessen han estat involucrades en alguna incidència de seguretat.

Una de les aplicacions més perilloses per Peel seria Clean Master, utilitzada per a neteja de dades en mòbils i ordinadors. Aquesta app compta amb més de 1.000 milions de descàrregues, i ve preinstal·lada en molts dispositius, sobretot en aquells d'origen xinès.
A principis d'any es va demostrar que l'aplicació "recopilava informació personal de l'usuari mentre navegava per internet i les dades es guardaven al servidor de l'empresa per" finalitats poc clares".

En 2019 es va detectar un virus troià (un malware que es 'camufla' com un programa legítim) en una de les llibreries de l'aplicació d'escaneig de documents CamScanner. Aquest virus podia posar en perill la seguretat dels mòbils, compta l'expert. Encara que en aquest cas la solució va ser senzilla i una actualització que eliminava la llibreria maliciosa va ser suficient per solucionar el problema. La fallada de seguretat només va afectar dispositius d'Android, tot i que el programa estava disponible també per Apple.

Ocult en aquestes aplicacions es va trobar un malware destinat a llançar anuncis ràpids dins de l'aplicació que, tot i que es tancaven automàticament, comptaven com un positiu i generaven diners al desenvolupador de l'app.

Un dels casos més sonats dels últims anys va ser el de FaceApp, l'aplicació d'origen rus que es va posar de moda perquè mostrava l'aspecte d'una persona amb el sexe o l'edat canviats. Tot i que no incloïa cap programa maliciós, els termes d'ús de l'aplicació vulneraven els drets de l'usuari.


Consells per evitar mòbils infectats en Android
Encara que en general és molt difícil preveure de quines aplicacions poden venir els atacs, els usuaris poden prendre una sèrie de mesures per protegir el seu dispositiu Android. Es recomana descarregar les aplicacions de Play Store o d'altres webs de descàrregues de fiabilitat i seguretat demostrades. Per als dispositius iOS això és menys necessaris, gràcies al fet de que les seves aplicacions només es poden baixar de la seva plataforma oficial. També adverteix de la importància de mantenir sempre activada la funció Play Protect de Google Android, que escaneja aplicacions per garantir la fiabilitat.

CADENA 100