Quins aliments són de llarga conservació?

Cada any tirem tones d'aliments que es fan malbé perquè no organitzem bé el seu consum. Bona part, de fet, ni tan sols s'han fet malbé realment
Quins aliments són de llarga conservació?

Temps de lectura: 2’

El nostre país es troba en el setè lloc de la Unió Europea que més productes alimentaris llença a les escombraries, amb una xifra que arriba l'esgarrifosa xifra de 7,7 tones anuals. El 42% del malbaratament no es produeixen en els camps, en la distribució o a les botigues, sinó en les mateixes llars. Part dels aliments es llencen per una confusió: prendre la "data de consum preferent o recomanat" per la "data de caducitat".

Diferència entre la data de consum preferent i la data de caducitat:

La majoria dels consumidors busca una data a l'envàs i la interpreta com el moment a partir del qual no ha de consumir el producte. No obstant això, la data indicada pot ser la de "consum preferent o recomanat", que és la que el fabricant estima en què el producte conserva la màxima qualitat, però després d'aquesta data pot ser que el seu sabor o textura no siguin tan bons, però el seu consum no implica un risc per a la salut. La data en què això passa és la veritable data de caducitat, que s'utilitza en productes molt peribles com carns, peixos, productes al buit o pasteuritzats.

Anem a repassar els productes que solen oferir una data de consum preferent i com actuar en cada cas. Si es conserven bé i s'observa el seu estat, es poden consumir sense problemes després de la data indicada.

Aliments que pots seguir consumint passada la data de consum preferent:

  • LA SAL

La sal s'emmagatzema en les muntanyes durant milions d'anys, no s'espatlla tan de pressa i en realitat no necessita una data de caducitat. Només es requereix precaució amb la sal que conté additius com a agents separadors o iode. Perquè es conservi, la sal no es pot banyar. La sal pura de mar, de l'Himàlaia o de taula que s'ha emmagatzemat en sec assaona bé fins i tot després d'anys de passada la seva data de consum preferent.

  • EL SUCRE

Igual que la sal sense tractar, el sucre eventualment pot atraure humitat i aglomerar. Però no s'espatlla. Per tant, la data de caducitat és innecessària per al sucre i pot usar-la si la tens emmagatzemada en un lloc sec durant molt de temps. Per mantenir la humitat allunyada de sucrers i salers és bona idea posar uns grans d'arròs en aquests envasos, ja que absorbeixen la humitat.

  • LA MEL

Fins i tot després de molts mesos i sense obrir, la mel segueix sent or dolç. Potser cristal·litza causa de la temperatura;Si la vols líquida només has d'escalfar-la al bany Maria. Quan s'emmagatzema en un lloc fresc, sec i higiènicament perfecte, la mel generalment roman comestible molt després de la data de vida mitjana mínima. Si apareix floridura a la mel, el més probable és que no sigui per culpa de la humitat i els bacteris que han deixat les culleretes i que abans van estar a la boca o en altres productes.

CADENA 100