Quins aliments són de llarga conservació?
Temps de lectura: 2’
El nostre país es troba en el setè lloc de la Unió Europea que més productes alimentaris llença a les escombraries, amb una xifra que arriba l'esgarrifosa xifra de 7,7 tones anuals. El 42% del malbaratament no es produeixen en els camps, en la distribució o a les botigues, sinó en les mateixes llars. Part dels aliments es llencen per una confusió: prendre la "data de consum preferent o recomanat" per la "data de caducitat".
Diferència entre la data de consum preferent i la data de caducitat:
La majoria dels consumidors busca una data a l'envàs i la interpreta com el moment a partir del qual no ha de consumir el producte. No obstant això, la data indicada pot ser la de "consum preferent o recomanat", que és la que el fabricant estima en què el producte conserva la màxima qualitat, però després d'aquesta data pot ser que el seu sabor o textura no siguin tan bons, però el seu consum no implica un risc per a la salut. La data en què això passa és la veritable data de caducitat, que s'utilitza en productes molt peribles com carns, peixos, productes al buit o pasteuritzats.
Anem a repassar els productes que solen oferir una data de consum preferent i com actuar en cada cas. Si es conserven bé i s'observa el seu estat, es poden consumir sense problemes després de la data indicada.
Aliments que pots seguir consumint passada la data de consum preferent:
- LA SAL
La sal s'emmagatzema en les muntanyes durant milions d'anys, no s'espatlla tan de pressa i en realitat no necessita una data de caducitat. Només es requereix precaució amb la sal que conté additius com a agents separadors o iode. Perquè es conservi, la sal no es pot banyar. La sal pura de mar, de l'Himàlaia o de taula que s'ha emmagatzemat en sec assaona bé fins i tot després d'anys de passada la seva data de consum preferent.
- EL SUCRE
Igual que la sal sense tractar, el sucre eventualment pot atraure humitat i aglomerar. Però no s'espatlla. Per tant, la data de caducitat és innecessària per al sucre i pot usar-la si la tens emmagatzemada en un lloc sec durant molt de temps. Per mantenir la humitat allunyada de sucrers i salers és bona idea posar uns grans d'arròs en aquests envasos, ja que absorbeixen la humitat.
- LA MEL
Fins i tot després de molts mesos i sense obrir, la mel segueix sent or dolç. Potser cristal·litza causa de la temperatura;Si la vols líquida només has d'escalfar-la al bany Maria. Quan s'emmagatzema en un lloc fresc, sec i higiènicament perfecte, la mel generalment roman comestible molt després de la data de vida mitjana mínima. Si apareix floridura a la mel, el més probable és que no sigui per culpa de la humitat i els bacteris que han deixat les culleretes i que abans van estar a la boca o en altres productes.