Mesures per frenar les noves riuades

Els embassaments del Pirineus s'apressen a fer buit
Mesures per frenar les noves riuades
Mesures per frenar les noves riuades

Temps de lectura: 1’

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) s'està esforçant a fer buit en els embassaments del Pirineus per utilitzar-los com a barrera de contenció davant noves riuades que puguin comprometre l'Ebre i els seus afluents. La combinació de pluges i desglaç dels últims dies va omplir al màxim varis dels principals embassaments que reben cabals de la Serralada Pirinenca.

La preocupació es centra en els propers dies i setmanes perquè el Pirineu acumula una enorme quantitat de neu, inusual per a aquesta època de l'any. En la pràctica, és un gegantesc embassament gelat el desglaç del qual tirarà a l'Ebre més d'1.700 hectòmetres cúbics d'aigua, més de la qual pot albergar la presa de Mequinenza, coneguda popularment com el Mar d'Aragó, un dels majors embassaments d'Espanya.

De la major o menor rapidesa amb la qual es produeixi aquest desglaç dependrà també que aquest cabal arribi a l'Ebre de forma més o menys brusca i, per tant, que pugui provocar inundacions.

Una de les peces de seguretat hidràulica són els embassaments que són utilitzats per contenir riuades procedents del Pirineus. Però perquè puguin ser utilitzats han de tenir espai lliure. Les crescudes dels últims dies van omplir al màxim alguns d'aquests embassaments, per aquest motiu ara la CHE es dona presa per fer buit en ells.
Així, l'embassament de Itoiz es va situar al 96,2% de la seva capacitat màxima en el matí del dilluns, i des de llavors està deixant anar més aigua de la qual rep, la qual cosa ha permès guanyar espai lliure en aquesta presa. L'operació es durarà fins a aconseguir un nivell d'ocupació òptim que permeti fer front a futures crescudes.

Artistes relacionats

CADENA 100