Un l’estudi assegura que la costa catalana està en plena transformació per culpa de l’escalfament global del planeta. Aquest canvi climàtic també afecta el mar, alterant la temporada d’alguns peixos. A l’inici d’una tardor es habitual pescar, per exemple, verats, sardines i seitons, que haurien de tenir una bona mida, ara ja no és així.
El canvi climàtic també “afecta les condicions del plàncton, que és l’aliment de molts peixos, i perjudica, entre d’altres, les sardines i els seitons, i per això també tindrien menys greix i una mida més petita.
Amb aquesta situació, el que ara trobem a les peixateries són espècies que sempre s’han trobat a la tardor, com els calamars , els llagostins i els molls, i d’altres com les melves -que eren més típiques d’Andalusia però que per l’augment de temperatura del mar ja arriben fins a les nostres costes.
Els factors que demostren el canvi climàtic del mar són bàsicament dos. D’una banda, la temperatura de l’aigua, que ha augmentat, i, de l’altra, l’acidificació de l’aigua, que s’ha incrementat per culpa de l’augment del CO 2 que hi ha a l’atmosfera, que ha passat al mar.. Així mateix, s’ha demostrat que un augment de la temperatura podria reduir la mida dels peixos un 30%. El motiu és que els peixos són animals de sang freda i, si l’aigua és més calenta, el seu metabolisme augmenta, fet que exigeix més oxigen per funcionar. Ara bé, les seves brànquies, que s’encarreguen d’absorbir l’oxigen, no creixen tan de pressa i, en conseqüència, hi ha un encongiment de la mida del peix.